GENERØSITET – DANA

Dana er træning i gavmildhed.

Hos Copehagen Insight Meditation vil vi gerne fortsætte med at bruge danaprincippet, som er en gammel tradition. Det betyder, at prisen på vores kurser kun dækker omkostninger til lokaler og evt. rejseomkostninger til en besøgende underviser, dvs. at alle vores lærere kun modtager dana, et frivilligt doneret beløb, for den undervisning de giver.

Her kan du læse, hvorfor vi gerne vil fortsætte med denne gamle tradition:

Dana åbner hjertet og arbejder imod den forbrugskultur, der sætter prismærker på alt. Hvad nu, hvis der findes noget, man ikke kan sætte en pris på – i hvert fald ikke sådan helt konkret. Noget, som ikke har en pris, men alligevel har en værdi. En værdi, som ændrer sig i takt med vores indstilling og forståelse og som vokser, jo mere vi vokser som mennesker. Hvordan forholder vi os så til det?

Vi har mange ting, som vi køber for efterfølgende, på et eller andet tidspunkt, at smide ud. Disse ting har ikke værdi, for hvis de havde det, ville vi ikke smide dem ud. Visdom har værdi, men den har ikke en pris. Visdom kan ikke ejes, det er nærmere en proces hvor vi modtager og giver videre. ‘Recycling’ kunne man godt kalde det: En cyklus af åbne hjerter, der modtager og giver.

Desuden giver Dana lighed og samhørighed: Alle kan give noget, og ingen behøver føle sig forkert, fordi de ikke kan give eller ikke kan give nok. Alle er inviteret med ind i denne cyklus. Det er også her medfølelsen – og forståelse af forbundethed med hinanden – kan trænes – for dem der kan give, for dem der kan give mindre og for dem, der i begyndelsen kun kan modtage og ikke give, men stadig skal øve sig i det.

Hver gang vi giver frivilligt, bidrager vi med lidt af os selv til et større fællesskab. Samtidig åbner vi vores hjerte, og det er frugtbar indgang til meditation: at sidde med et åbent hjerte og modtage det, der gives.

Det krævede virkelig mange år for mig til at forstå, at jeg aldrig nogensinde vil kunne sige tak til alle de mennesker, der har givet frit fra deres visdom og livserfaring.

Så det eneste jeg kan gøre er at give det videre. At deltage i denne cyklus, så den ikke stopper, og gøre visdom tilgængelig for alle.

Det er kun derfor jeg kan give. Fordi andre har givet til mig – Gerit Stoecklmair

Vi er bevidst om, at dana kan føles meget udfordrende i begyndelsen og derfor tilbyder vi her lidt tanker og hjælp til overvejelser omkring hvor meget du skal give:

  • Vær realistisk omkring hvad du kan give.
  • Hvad ville du give til en højtuddannet underviser i et andet fag?
  • Husk på vigtigheden af, at visdom bringes videre.
  • Vores lærere er ikke del af et kloster eller organisation, der sørger for mad og logi, dvs. vores lærere skal kunne leve af det, de modtager.
  • Gør dig tanker om, hvor vigtig generøsitet er som praksis i denne tid, her og nu.

FÅ VORES NYHEDS-BREV

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag updates om events og andre relevante nyheder.